De prijs van focus

 


Geconcentreerd werken betekend sneller, nauwkeuriger en met meer diepgang taken kunnen afronden dan wie zich laat afleiden. Maar de focus heeft een prijs..

In het artikel artikel over “Ons brein en multitasking” is uitgelegd dat er een forse nadelige effecten verbonden zijn aan multitasking. Het artikel is feitelijk een pleidooi voor het vermijden van multitasking en in plaats daarvan ervoor te zorgen dat je het tegenovergestelde doet; je concentreren op één ding. Focus! Dat biedt tegen de geringste inspanning het optimale resultaat voor de taak waar je je op richt. Maar er is een prijs.

Welk nadelig effect verbonden is  aan focus, kan (wederom) het beste worden uitgelegd aan de hand van een filmpje (minder dan 4 minuten) dat op Youtube te vinden is. Het is een stukje uit een aflevering van de serie “Test your Brain” die is uitgezonden op National Geographic Channel. Kijk het, verbaas jezelf en lach!…

 

Als u het filmpje bekeken heeft zal het u waarschijnlijk inmiddels duidelijk zijn wat bedoeld wordt met de prijs van focus. Omdat we ons best doen om te concentreren zal ons brein andere dingen wegfilteren. Enerzijds is dat een goede zaak omdat het ons helpt te vermijden dat we afgeleid worden van de uitvoering van onze taak. Maar anderzijds kunnen er daardoor zomaar verbazingwekkende dingen pal onder onze neus gebeuren zonder dat we het in de gaten hebben. Dat kunnen onbelangrijke pinguins zijn, maar evengoed dingen die wel degelijk belangrijk zijn. Dan kan het zomaar een hoge prijs blijken te zijn die betaald wordt voor onze focus.

Al met al is het goed om te focussen, mits je wel zeker weet dat je je concentreert op de juiste dingen. Dat geldt niet alleen voor ons als mensen, maar evenzeer voor bedrijven en organisaties.

Hieronder kunt u desgewenst reageren op dit artikel. Mocht u naar aanleiding van een of meer artikelen in deze blog vragen hebben en/of rechtstreeks met mij contact willen opnemen, schroomt u dan niet een e-mail bericht te sturen naar info@reliableprojects.nl

 


Leave a comment